Acum 10 ani apare prima reformă a industriei jocurilor de noroc din România, după 23 de ani de funcționare ambiguă. În același timp cu reglementarea pieței, explodează pe orizontală o adevărată industrie a serviciilor de gambling sau așa-zisele licențe clasa 2.

Dar, pentru a lua naștere această nouă eră a jocurilor de noroc, a fost nevoie de un impuls și de planuri de pricopseală.

Ca un preambul, putem spune că pentru a se înființa ONJN-ul, acest Ahile modern, a fost nevoie de o aliniere a astrelor cu mâna Executivului de atunci.

Dar să vedem Odiseea!

Pe vremea aceea, șef la Palatul Victoria era Victor Ponta. Unul dintre cei mai buni prieteni ai premierului, Sebastian Ghiță, cunoștea un grup operativ și eficient care tocmai ajunsese în fruntea Loteriei Naționale, grup condus de Dan Ghiță.

Din poziția sa de președinte, Dan Ghiță avea în subordine, de-a dreapta pe prea-veșnicul consilier Sorin Constantinescu, iar de-a stânga, pe Odeta Nestor, ca director financiar. În poza de grup mai apărea și un nou-venit în industrie, Tudor Simota, pe numele lui.

Cum-necum, cei 6 eroi, menționați mai sus, încep să scrie Odiseea ONJN-ului. Cine a fost Ulise, sau Penelopa, sau Ciclopul Polifem, sau Menelau, sau Circe, sau Nestor (ce coincidență!?!), contează mai puțin în momentul de față.

Important este că industria jocurilor de noroc s-a ales cu o instituție proprie, cât de cât funcțională, iar piața s-a reglementat. În plus, s-a ajuns la cel mai bun grad de colectare fiscală, la nivel național. Din industria jocurilor de noroc pleacă spre ANAF și spre alte instituții de stat aproximativ 98% din valoarea dărilor aferente operatorilor licențiați.

Actualmente, singurul Părinte Fondator rămas activ în instituție este Tudor Simota.

Ocupând funcția de Director General al Departamentului de Control, el acționează din interior ca un melanj între Supraomul lui Nietzsche și bunul paznic de stănă. Din când în când, el mai lansează câte-o provocare “la mănuși” președintelui interimar, având convingerea că dacă faci sport de la 13 ani, “binili” învinge întodeauna.

În rest, toți sunt mulțumesc bine.

Doamna Odeta Nestor o duce ca-n sânul lui Avram de cealaltă parte a baricadei, în mediul privat adică. Aici, ex-președinta face ce știe mai bine: ziua muncește pe rupte, iar seara numără banii.

A rămas foarte cunoscută în toate mediile, începând cu Executivul și terminând cu legislativul. De multe ori iese la luptă dreaptă cu domnii din instituții sau din industrie. Din păcate, în domeniul jocurilor de noroc, genul masculin, atât din mediul instituțional cât și din cel operațional, a rămas marcat de o tușă misogină. Odeta Nestor a fost schimbată de către premierul Grindeanu, probabil când se baricadase cu Ponta în cabinet.

Sorin Constantinescu și-a păstrat statutul de consilier perpetuum, fiind implicat pe ici-pe colo, din vechi, dar așteaptă ca un crotal noi oportunități de business. Activează mult sub potențialul său de combinator consacrat. În schimb, este activ pe rețelele de socializare unde se vrea un fel de mix între Dalai Lama și Woody Allen, dar de fiecare dată îi iese un fel de Țociu și Palade. Vorba lui Moromete: “asta devine după facultăți”.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este Dan Ghiță, cel care a învățat de la unchiul său Sorin Constantinescu, că funcția de consilier uneori o bate pe cea de președinte. A intrat în opoziție față de primii săi camarazi de drum, devenind un fel de Noica al ONJN-ului, creator de grup ideatic de dizidență. Sau cum ar spune domnul Pocora: “Ciocu’ mic la foștii”. Și pentru că acest grup trebuia să poarte un nume, i s-a spus Grup Ghiță.

Despre inițiatorii politici n-am prea amintit, ei sunt și ei bine, în mare parte păstrându-și expunerea și notorietatea. Acum, premierul Ponta încearcă revenirea în Parlament, iar Sebastian Ghiță este ghid turistic de succes în Belgrad.

Cam asta ar fi povestea romanțată a ONJN-ului. Nu i-am amintit pe ceilalți 5 președinți din ultimii 5 ani, pentru că vom reveni pe subiect cu date concrete despre faptele șefilor în cei 10 ani ai instituției.

Pentru că așa a fost conceput Certificatul de Naștere al instituției, ca toată puterea din ONJN să fie în pixul președintelui, restul doar să mimeze funcții de conducere.

Să nu-l uităm pe cel care a completat actul de naștere al instituției, avocatul Marius Pantea. Prin penița acestui Homer modern s-au redactat formele legale care stau la baza instituției.

În episoadele viitoare vom vedea dacă ONJN-ul este o organizație pentru toți sau doar pentru cei numiți vremelnic în funcția de președinte.