În celebra cronică Descriptie Moldavie, Dimitrie Cantemir povestește cum se desfășurau confruntările dintre moldoveni și valahi. Cele mai la îndemână și fără vărsare de sânge erau confruntările bahice. Concret, fiecare provincie desemna un băutor cu greutate, apoi ambii se așezau pe malul Milcovului și beau vin până la capitulare. Sau, cum spune același Cantemir: „Până cădea valahul mort”.
Cam asta ar fi una dintre posibilitățile prin care se poate stabili ce firmă de metrologie din piața jocurilor de noroc funcționează corect. La o întâlnire în sediul ONJN, unde El Interimare să le toarne vin în pahare ca la Zorile până rămâne doar un reprezentant la masă și restul sub masă, o astfel de departajare este greu de realizat, dar nu imposibil de imaginat.
Totuși, din datele pe care Playresponsibly a reușit să le strângă, câteva lucruri sunt extrem de evidente. Cea mai contestată firmă de metrologie din domeniu este RMC (Regio). Primul lucru semnalat de concurență, prin portavocea BMM, este faptul că societatea doljeană a trecut cu ușurință de la măsurarea unor parametri ale cazanelor sub presiune la cele ale slot-machine-lor.
Saltul de la cheia franceză și ciocan la laptop, spun aceiași detractori, s-ar fi făcut sub oblăduirea și blândețea președintelui ONJN de atunci, nimeni alta decât Odette Nestor. Aceasta declară că nu are nicio legătură cu Regio și că singura mișcare pe această direcție este faptul că, la vremea președinției sale, a liberalizat piața de metrologie pentru gambling.
Faptul că RMC și alții ca ei n-au avut autorizare de la RENAR pentru acreditarea și certificarea aparatelor și din piața jocurilor de noroc este o tergiversare a instituției sus-numite. RENAR-ul nu a luat în considerare solicitările frecvente făcute de președintele ONJN-ului, Odeta Nestor, în timpul mandatului său.
Dar, ca orice instituție stat în stat, RENAR-ul se trezește din letargie, după un somn bun, și realizează că poate certifica pe ISO 17020 și ISO 17025 și-i dă aviz unui pui de-ai lui Regio. Prin această decizie, RENAR oferă șansa RMC-ului să fure startul, ba chiar să înghită o cotă de piață de la cei care nu vor mai avea drept de omologare, gen Metron.
Problema apare atunci când verificăm dacă RENAR-ul a procedat corect sau a încălcat legea. Practic, RENAR nu a respectat două proceduri legale:
1. La RENAR nu există o schemă de acreditare pentru jocuri de noroc;
2. Dacă ar fi existat, atunci, înainte de a emite o astfel de certificare, este necesară consultarea ONJN, care să-și dea avizul pentru schema de acreditare.
În concluzie, RENAR-ul s-a jucat cu legea.
Nota redacției: După mai bine de 48 de ore, instituția nu a oferit nimănui niciun fel de explicații, nici pentru redacție, dar nici pentru ONJN.
Dacă RENAR își permite să facă unele lucruri precum cele descrise mai sus, de ce s-ar fi încurcat cu transparența instituțională, că doar am menționat despre statutul stat în stat?! Devine clar că tăcerea/discreția lor pregătește alte ilegalități. Numai în pielea interimarului Pocora să nu fii! Fie că acordă licența sau nu, în situația actuală, tot încalcă legea.
Ăsta chiar e ghinion! Și penal, și gratuit!