Situația tinde să devină explozivă pe piața sloturilor, după intrarea în vigoare, pe 28 aprilie, a legii pe care a inițiat-o pesedistul Alfred Simonis la ordinul premierului Marcel Ciolacu.
Aproape că nu există localitate sub 15.000 de locuitori în care măcar un agent economic să nu încalce legea lui Simonis.
Iar ONJN, din comoditate și/sau din lipsă de personal (fiecare serviciu teritorial are la dispoziție câte 2-3 inspectori angajați), întârzie aplicarea legii.
Pedeapsa pentru contravenienți ar fi revocarea licenței pentru deținătorul acesteia.
Cei care respectă legea și au scos aparatele din unități protestează văzând că rivalii iau tot caimacul în această perioadă prin nesocotirea flagrantă a legii.
Unii au scris la ONJN, dar schimbarea procedurilor de comunicare i-a tras înapoi, astfel că au pierdut legătura cu autoritatea și caută salvarea la Playresponsibly, unde oamenii își spun oful telefonic sau prin e-mail.
Oamenilor corecți, care respectă legea, li s-a umplut paharul și, revoltați, vor să se prezinte fizic la poarta ONJN, la sediul din Calea Victoriei numărul 9, pentru a depune plângeri la registratură.
Redacția a scris că multe cârciumi de la sate și comune țin deschise locațiile și o fac asumat, căci vor să plece în faliment cu buzunarele pline, nu sărace.
Licența oricum o vor pierde, fie că nu mai au bani pentru a plăti pe mai departe taxele de autorizare (nefuncționarea aparatelor nu-i ajută să facă rost de bani) și existând riscul să cadă sub baremul de 75 de aparate, fie că sunt prinși funcționând ilegal.
Trebuie doar ca agenții Oficiului să meargă pe teren și să constate realitatea. Însă, persoanele respective lipsesc cu desăvârșire din peisaj, fiind vorba despre o lege dată strâmb, cu aplicare deficitară.
Iată câteva cazuri cu posibile încălcălri ale legii Simonis, situații reclamate redacției:
Curcani (Călărași) - „Toți agenții economici din zonă au închis, mă refer la Get's Bet, River Bet și la Betmen, mai puțin Power Bet, care ține deschise aparatele în comună. Acel domn le deschide după ora 18.00, când riscul să primească un control este redus”, spune o sursă a redacției. Este o locație cu probleme vechi (AICI, cazul în care s-a aflat pe ordinea de zi a Comitetului de Supraveghere pentru lipsa caietului de reclamații). Populația din comuna Curcani este de 5.301 de suflete.
Bolintin-Vale (Giurgiu) - „Aici, toate aparatele sunt deschise. Mă refer nu doar la Bolintiv-Vale, ci și la Bolintin-Deal și la Călugăreni. În sudul țării este debandadă. Loteria a închis locațiile, dar alții merg pe lângă lege. Nu are cine să-i pedepsească. Înțeleg că și la Baia de Fier, toate locațiile sunt deschise. Nu are cine să aplice legea. Ori închidem toți, ori ținem toți deshis! Iau în calcul să merg la sediul ONJN”, ne transmite un localnic cu afaceri în zonă. Orașul Bolintin-Vale are 12.929 de locuitori.
Negrești-Oaș (Satu Mare) - „Două săli de păcănele funcționează ilegal la Negrești-Oaș, județul Satu Mare. Aceste săli sunt deținute de primărița orașului prin interpuși, una funcționează în centrul orașului și una vis-a-vis de Liceul Tehnologic Ioniță G. Andron. Am depus nenumărate plângeri, dar fără niciun rezultat”, a reclamat un cititor, fără să aducă vreo probă în acest sens.
Orașul sătmărean are o dispută pe marginea numărului exact de locuitori. În timp ce chiar primărița Aurelia Fedorca a semnat o adeverință care atestă că localitatea numără 14.616 locuitori, INS-ul local indică valoarea de 16.388. Cazul a fost reflectat pe larg de Playresponsibly AICI.
Redacția a contactat Primăria Negrești-Oaș și așteaptă un punct de vedere de la Aurelia Fedorca.