Este o părere comună a istoricilor că prințul Florestano Grimaldi nu era potrivit să domnească peste micul său stat. Din fericire, avea o soție pricepută, Carolina, care ar fi avut ideea să legalizeze jocurile de noroc.

Pe 14 decembrie 1856 s-au deschis porțile primul cazinou, găzduit într-o vilă din La Condamine și, câțiva ani mai târziu, mutat în zona care va fi cunoscută sub numele de Monte Carlo.

Va deveni locul preferat al jet-set-ului internațional (termen pentru un grup social internațional de oameni bogați care călătoresc prin lume pentru a participa la activități sociale care nu sunt disponibile oamenilor obișnuiți. Termenul, care a înlocuit „societatea cafenelelor”, provine din stilul de viață de a călători dintr-un loc elegant sau exotic în altul cu avionul).

Toată situația, spre deliciul familiei conducătoare, care, cu siguranță, a „câștigat” mult mai mult decât orice client, de-a lungul anilor.

Nu întâmplător Carolina, mânată de profunde scrupule morale, prevăzuse o regulă foarte înțeleaptă, încă în vigoare: cetățenilor monegasci le este interzis să joace.