Circulara postată ieri de ONJN pe site-ul oficial și adresată operatorilor ar putea lăsa impresia, eronată, că jucătorii afectați de situația „contului unic” ar trebui să stea cu mâinile încrucișate, iar contul bancar le va fi încărcat de îndată cu banii datorați de casele de pariuri.
În realitate, persoanele vizate trebuie să se înhame cu răbdare și să declanșeze lupta de uzură, să facă cereri către operatori, eventual sfătuite de firme de avocatură care au depistat nevoia din piață și oferă consultanță (AICI, o astfel de firmă).
Trebuie întărit faptul că jucătorilor nu le va veni nimic din oficiu și că este nevoie să întreprindă mai multe acțiuni, pentru a intra în posesia sumelor.
Cazul Get's Bet Online LTD, o companie care nu apare pe site-ul oficial al ONJN cu toate domeniile pe care le deține sub licență
Important este de stabilit din start, pe înțelesul tuturor, ce este „contul unic”, care are prevederi clare din 2016, dar nesocotite de mulți operatori.
Se știe că, pentru jocuri de noroc online, autoexcluderea există cu mult timp înainte ca aceasta să fie legiferată pentru jocuri de noroc terestre.
În zona de landbase, legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 28 noiembrie 2022, după a fost inițiată de liberalul Florin Roman, la presiunea exercitată de tatăl unui dependent, Stelian Caramitru (actual membru al Consiliului Consultativ al ONJN).
Iată cazul folosit cu titlu explicativ pentru contul unic. Am luat ca exemplu, consultând lista de pe site-ul ONJN, compania Get's Bet Online LTD.
Un jucător care a intrat pe site-ul getsbet.ro, căruia îi fac reclamă Gabi Balint și Marius Lăcătuș, joacă la pariuri, poker, păcănele etc pe o licență deținută de firma Get's Bet Online LTD.
Licența le este acordată de ONJN operatorilor clasa I (zona de online) pentru o perioadă de 10 ani. În cazul Get's Bet Online LTD, dreptul de funcționare se oprește pe 31 decembrie 2027, dar se poate prelungi, dacă se îndeplinesc condițiile legale.
Jucătorii trebuie să fie atenți și dacă nu cumva societatea respectivă oferă servicii fără licență (cazul bet365), situație în care nu au voie să joace, aflându-se pe piața neagră și riscând sancțiuni.
Revenind, o companie poate avea mai multe (două, în cazul de față) domenii în administrare, portalurile fiind trecute pe site în dreptul firmei.
În afară de getsbet.ro, Get's Bet Online LTD operează și portalul conticazino.ro.
În momentul în care un jucător s-a autoexclus de la getsbet.ro, el ar fi trebuit să nu mai fie lăsat de Get's Bet Online LTD să joace nici pe conticazino, spune „legea contului unic”.
Este motivul pentru care jucătorii se pot îndrepta acum împotriva operatorului, pentru a le cere sumele pierdute la jocuri în perioada care ar fi trebuit să fie de excludere și pe conticazinou, în speța de față.
În cazul Get's Bet Online LTD, neregulie sunt mai multe și mai mari, dar ONJN le tolerează cu tupeu. Spre exemplu, numărul de licență RO3247L001380 apare în josul paginii la alte 3 site-uri și duce către operatorul menționat.
O simplă căutare pe google arată că ele sunt sub aceeași pălărie cu Get's Bet. Licența este folosită de casele online Parigo, RiverBet și Smart-Bet.
Domeniile cu pricina nu apar însă pe pagina oficială a ONJN ca fiind asumate oficial de Get's Bet Online LTD.
Neexistând la vedere, jucătorul nu este informat despre toate produsele aflate sub o anumită licență, însă despre protecția de care are parte afaceristul Sandu Ghețu din partea instituției am tot scris.
Practic, cu sprijinul ONJN, Get's Bet Online LTD îi duce în eroare pe jucători (AICI, lista companiilor cu licențe clasa I).
Soluție sigură: jucătorii trebuie să-și facă propriile calcule
Sumele pe care le au de achitat operatorii sunt de ordinul milioanelor de lei pentru simplul motiv că autoxcluderea este cerută, de regulă, de cei care pierd bani mulți la jocuri.
Unii s-au întors, de vină fiind adicția, și au pierdut alte sume pe portaluri din portofoliul firmei de la care tocmai s-au autoexclus. Este logic ca și sumele de returnat să fie acum importante.
Dar, cum știe fiecare jucător care este volumum pierderilor pe o anumită perioadă, la un operator de la care s-a autoexclus?
Legea îi obligă pe operatori să stocheze istoricul tranzacțiilor pentru un anumit număr de ani și să furnizeze aceste informații celor îndreptățiți să le solicite.
Ordinul ONJN nr. 47/2016, Articolul 12, alineatul (2) spune că „organizatorul are obligația de a pune la dispoziția jucătorului, în contul acestuia, un istoric complet al activității desfășurate, care să cuprindă cel puțin următoarele informații: sumele depuse, retrase, pariate, câștigate și pierdute, precum și bonusurile acordate și utilizate”.
Articolul 150, alineatul (2), litera (g) din HG nr. 111/2016: conform acestuia, organizatorii de jocuri de noroc au obligația de a răspunde în scris sesizărilor primite de la jucători în termen de 14 zile calendaristice de la data primirii acestora.
HG 111 ART. 131
(1) Orice jucător are posibilitatea să înregistreze o reclamaţie la organizatorul de jocuri de noroc la distanţă, precizând identitatea jucătorului şi elementele pe care le reclamă.
(2) Organizatorul de jocuri de noroc la distanţă soluţionează reclamaţia într-un termen rezonabil, dar nu mai târziu de 14 zile de la data înregistrării.
(3) În cazul în care organizatorul de jocuri de noroc la distanţă nu soluţionează în termenul prevăzut sau respinge reclamaţia jucătorului, acesta din urmă are posibilitatea de
a se adresa ONJN.
(4) Organizatorul de jocuri de noroc la distanţă păstrează reclamaţiile şi documentele aferente pentru o perioadă de minimum 2 ani de la data înregistrării fiecărei reclamaţii şi le va înainta atât ONJN, cât şi altor organe competente, la solicitarea acestora, cu respectarea legislaţiei privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Nu este însă o soluție sigură pentru jucători, în condițiile în care operatorii vor tergiversa până la limita superioară impusă de lege, sperând că, aduși în pragul disperării, jucătorii vor renunța la pretenții sau pur și simplu pentru că nu fac față numeroaselor cereri.
Ideal ar fi ca fiecare jucător să își facă propriul calcul, luând extrasele bancare care indică balanța în funcție de depunerile și de retragerile efectuate cu cardurile.
Pentru unii ar putea fi o operațiune migăloasă, mai ales dacă este întinsă pe durata mai multor ani, dar este cea mai sigură, pentru a evita șicanele operatorilor.
Se pot îndrepta și casele împotriva clienților?
După ce stabilește cuantumul sumei de încasat, jucătorul contactează operatorul, pentru a solicita banii. Se intră într-o perioadă de mediere.
Un operator cu capul pe umeri n-ar trebui să refuze plata pe loc a sumei, după ce își face propria investigație și devine evident că are de achitat banii respectivi.
Casele care vor căuta să se judece cu jucătorii nu doar că vor pierde în mod cert suma pe care o datorează, dar ar putea fi nevoite să achite și despăgubiri sub forma unor daune morale pentru traumele suferite de client, fiind invocată dependența ca boală psihică.
Există și situația în care un jucător a dat o lovitură unei case de pariuri și a încasat un premiu consistent, într-o perioadă în care nu avea voie să joace, fiind autoexclus.
Acestea sunt oricum excepții de la regulă, întrucât casele câștigă în 90% din cazuri contra jucătorului, în decursul unui an.
Se pune întrebarea dacă, în asemenea situații, la ușa omului ar putea suna operatorul, ca să-i ceară banii înapoi.
Casa de pariuri s-ar putea adresa instanței pentru recupearea prejudiciului, dar tribunalul ar putea stabili că este tot culpa operatorului pentru faptul că l-a lăsat pe client să joace.
Totodată, instanța ar putea să transfere culpa exclusiv asupra jucătorului.
Legea nu prevede în mod explicit că pariurile declarate câștigătoare în perioada de autoexcludere nu se achită.
Este cazul prezentat de Playresponsibly de la Level Up, companie care deține în portofoliu domeniile winmasters și pariuriplus.
Societatea a interpretat corect legea contului unic, în sensul că l-a oprit pe jucător.
L-a blocat însă abia după ce a constatat că acesta tocmai câștigase o sumă mare de bani la sloturi (55.000 de euro).
În mod normal, ar trebui să-i achite banii depuși, dar nu este limpede ce se întâmplă cu câștigul său, în condițiile în care ce operatorul a fost cel care l-a verificat pe jucător solicitându-i CI-ul, dar l-a lăsat să facă depuneri.