Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a monitorizat pariurile sportive la toate evenimentele olimpice de la Paris 2024 pentru a detecta orice activitate ilegală care ar putea afecta integritatea competițiilor.
Această activitate a fost condusă de Unitatea Mișcării Olimpice pentru Prevenirea Manipulării Competiției (Unitatea OM PMC). Folosind o combinație de algoritmi sofisticați, platforme IT inteligente și inteligență umană, Unitatea, lucrând cu parteneri strategici, joacă un rol central în asigurarea integrității Jocurilor Olimpice.
În timpul Jocurilor, Unitatea OM PMC, prin Integrity Betting Intelligence System (IBIS), a monitorizat pariurile sportive pentru toate cele 32 de sporturi și un total de 329 de evenimente, 24/7.
În această acțiune masivă, Unitatea a fost sprijinită de partenerii săi de lungă durată, United Lotteries for Integrity in Sport (ULIS) și International Betting Integrity Association (IBIA), care au împărtășit perspective și informații suplimentare.
Unitatea a fost, de asemenea, asistată de un grup de lucru comun de monitorizare, care a reunit parteneri suplimentari de cooperare, cum ar fi organizații interguvernamentale (inclusiv INTERPOL, Consiliul Europei și Oficiul Națiunilor Unite pentru combaterea drogurilor și a criminalității (UNODC)). principalele autorități de reglementare a pariurilor, un număr mare de entități de pariuri sportive din întreaga lume, inclusiv Sportradar și furnizori de servicii relevanți.
În plus față de aceste parteneriate strategice, oricine poate raporta preocupări sau preocupări prin intermediul liniei telefonice de integritate a CIO.
Orice incident raportat poate declanșa investigații suplimentare. Conform regulilor relevante, nicio persoană acreditată pentru Jocuri nu are voie să parieze pe un eveniment olimpic.
Comitetele Olimpice Naționale (NOC) și Federațiile Internaționale (FI) au fost pe deplin implicate și informate, datorită unei serii de webinarii desfășurate înainte și în timpul Jocurilor de către unitatea OM PMC. Acest lucru le-a permis să-și informeze delegațiile despre amenințarea manipulării concurenței și despre cum să o prevină și să împărtășească regulile relevante.
„Abordarea manipulării competiției este un efort de echipă și am apreciat foarte mult sprijinul valoros al tuturor partenerilor noștri de colaborare la această ediție a Jocurilor. Mulțumiri speciale IBIA și ULIS pentru alocarea resurselor pentru a acoperi schimbările de monitorizare și pentru a asigura monitorizarea 24/7 a Jocurilor și, bineînțeles, partenerului nostru de lungă durată Sportradar pentru că a oferit sprijin valoros ca întotdeauna”, a spus el Friedrich Martens, Şeful unităţii OM PMC.
„Asistența organismelor de pariuri și a organizațiilor interguvernamentale precum Consiliul Europei și rețeaua sa de platforme naționale a fost, de asemenea, crucială”, a adăugat Martens.
Monitorizarea tuturor evenimentelor olimpice este esențială și este în vigoare începând cu Londra 2012. Această experiență a ajutat la îmbunătățirea continuă a proceselor existente și la identificarea mai ușor a încălcărilor. Pregătirea în profunzime pentru Paris 2024 a început cu mai bine de un an în urmă.
În ultimul an, Unitatea OM PMC a monitorizat toate jocurile continentale (inclusiv calificările olimpice). Cu sprijinul Sportradar, CIO a efectuat, de asemenea, evaluări aprofundate ale riscurilor pentru fiecare sport din programul olimpic, care au fost împărtășite cu toate FI Olimpice de vară.
În cazul unei potențiale încălcări a regulilor, Unitatea OM PMC transmite rapid informațiile către CIO Chief Ethics and Compliance Officer și responsabilul de conformitate și, în conformitate cu regulile procedurale relevante, este inițiat un proces disciplinar, care poate duce la crearea unei comisii de disciplina.
Dacă există o dimensiune penală, autoritățile locale declanșează o anchetă paralelă. Pentru a optimiza eforturile de coordonare între partea disciplinară sportivă și autoritățile de aplicare a legii Paris 2024, CIO, împreună cu autoritățile franceze (inclusiv Autoritatea Franceză de Reglementare a Pariurilor, „ANJ”), au înființat o Unitate de Integritate comună (JIU), care să permită schimb rapid de informații și informații relevante între ambele părți.