Raportul Corpului de Control al Ministerului Finanțelor, „scurs” în presă de cei care au interese, după un circuit dat în vileag de Playresponsibly, scoate la iveală problemele interne de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

„Organisme de evaluare a conformității care nu trebuiau licențiate ca aveau acreditare pe alt domeniu decât cel pe jocuri de noroc și nu îndeplineau condițiile de licențiere , companii care au cerut licența de online și care nu trebuiau să ia licența pentru că dosarul era incomplet și nu îndeplineau condițiile de licențiere, dublu standard și abuzuri făcute de direcțiile din cadrul oficiului, inducerea în eroare a Comitetului de Supraveghere și analiza superficială a Comitetului de Supraveghere când au fost luate deciziile”, a conspectat site-ul

Descarcă fișierul - media-168314102731974300.pdf

din respectivul raport, unul întins pe 26 de pagini.

Metrologia de Stat, pusă pe butuci

Aspectul asupra căruia se bate monedă vizează în mod direct firmele de metrologie românești Regio și Metron, concurente cu americanii de la BMM pe o piață de circa 6 milioane de euro pe an. Un caz aparte este Metrologia de Stat, care are contract cu Loteria, situație asupra căreia vom reveni.

Pe scurt, aici, miza este ca Metrologia de Stat să NU primească drept de funcționare (nici nu se obosește să facă vreun demers pentru a intra în legalitate), pentru ca verificarea și repararea aparatelor să le revină de la 1 iulie celor de la BMM, parteneri globali cu Novomatic, companie austriacă aflată în parteneriat cu Loteria Română.

Așadar, americanii ar beneficia, dintr-un foc, de scoaterea de pe piață a tuturor competitorilor. Mai trebuie menționat că, atunci când a venit în România, BMM a „racolat” la greu angajați de la Metrologia de Stat.

Ruiu, înfierat în raport

Acum, mingea se află la Direcția Generală de Autorizare Jocuri de Noroc, cea care a oferit licența firmelor de metrologie Regio și Metron și care nu știe cum să motiveze o eventuală ridicare a licențelor, așa cum cere raportul Finanțelor, din moment ce, între timp, nu au survenit schimbări legislative sau de altă natură care să justifice suspendarea activității.

Blocarea acestor firme s-a mai încercat în trecut și s-a lăsat cu plângeri penale la DNA, moment în care conducerea din trecut, formată din cuplul Alin Teodor – Dan Ghiță (ultimul a lucrat pentru BMM), a făcut de urgență un pas în spate, iar ONJN le-a redat licențele.

Disperat să-și securizeze postul, Pocora nu pare rupt de practicile fostei conduceri și caută să scoată firmele cu capital integral românesc în afara jocului.

De aici provine presiunea mutată pe umerii lui Mihăiță Ruiu, un director cu rol important în ONJN. Oficialul este pus să scoată castanele încinse din foc, cu riscul să se trezească, la rândul său, cu plângeri penale.

Raportul Finanțelor îi găsește și lui Ruiu câteva „bube negre”, iar asta are darul să îi sporească bătăile inimii. Cazul Ruiu se află pe masa Comisiei de Disciplină din ONJN, fapt identificat în raportul Finanțelor, așa cum reiese din imaginea de mai jos.

ruiu1.jpg
ruiu1.jpg