Potrivit datelor CFCG, 14.787 de persoane au fost excluse din cazinouri din 2001 până în 2023 în Elveția, o țară cu o populație de 8,8 milioane de locuitori. În România, țară cu 19 milioane de locuitori, tabelul cu autoexcluderi din cazinouri conține peste 10.000 de CNP-uri.
Datele elvețienilor vor fi actualizate în curând pentru a include și anul 2024, dar, momentan, contorul excluderilor de la jocurile de noroc a rămas blocat la anul 2023 și se ridică la 14.787, cu 2.645 mai mult decât în 2022.
Situația vine cu o inovație importantă. Autoexcluderea funcționează și pentru cazinourile din apropiere, mai exact cele care din Liechtenstein, în baza unui parteneriat între cele două țări.
Acest lucru a fost anunțat de Comisia Federală pentru Jocurile de Noroc (CFCG) care, pe site-ul său instituțional, oferă detalii despre procedurile urmate în Elveția în ceea ce privește excluderea de la jocurile de noroc.
Excluderea poate fi de mai multe tipuri.
EXCLUDEREA IMPUSĂ - Cazinourile trebuie să impună o excludere a jucătorilor atunci când știu, pe baza propriilor constatări sau folosind informații de la terți, că oamenii sunt împovărați de datorii, nu își pot îndeplini obligațiile financiare sau pun mize disproporționate comparativ cu propriile venituri. Casele de jocuri de noroc exclud, de asemenea, de la jocurile de noroc persoanele pe care le cunosc sau presupun, pe baza notificării unui serviciu specializat sau a unei autorități de servicii sociale, că sunt dependente de jocuri de noroc.
EXCLUDEREA VOLUNTARĂ - Jucătorii se pot exclude din joc în orice moment. O interdicție voluntară a jocurilor de noroc poate fi solicitată în persoană la cazinou sau în scris împreună cu o copie a unui document de identificare valabil la un cazinou, la alegerea jucătorului.
INTERVENȚIA TERȚEI PĂRȚI - Dacă membrii familiei, prietenii, colegii de muncă sau alte terțe părți sunt îngrijorați de comportamentul unei persoane în materie de jocuri de noroc, aceștia pot contacta cazinoul și pot atrage atenția asupra schimbării comportamentului sau situației financiare în legătură cu jocurile de noroc. Dacă persoana îndeplinește cerințele de excludere, cazinoul va emite o interdicție de la joc.
ITER - Organizatorii de jocuri de noroc care emit interdicții de la jocurile de noroc înregistrează persoanele excluse într-un registru central. Excluderea este valabilă în toată Elveția și persoana este exclusă de la jocurile de cazinou (terrestre și online), precum și de la jocurile online la scară largă (de exemplu, loto, EuroMillions etc.
CFCG nu are acces și, prin urmare, nu poate vedea cine este exclus și nici nu poate revoca excluderile. În România, tabelul cu autoexcluderi la casele terestre este gestionat de ONJN.
REVOCARE - Excluderea din joc nu este, în general, limitată în timp. Casa de jocuri trebuie să revoce excluderea de la jocuri de noroc dacă motivele care au condus la excludere nu mai există. Excluderea voluntară din joc poate fi revocată cel mai devreme la trei luni de la înregistrare. Pentru a revoca interdicția din joc, persoana interzisă trebuie să trimită o cerere. Această cerere trebuie depusă la casa de jocuri de noroc care a dispus excluderea sau unde persoana s-a exclus în mod voluntar. CFCG nu se ocupă de cererile de revocare și nu poate revoca interdicțiile de la jocurile de noroc.
TRATAMENTUL JUDICIAR - Oricine se opune excluderii sau deciziei de a refuza revocarea excluderii poate acționa în Justiție, în instanță civilă. CFCG nu este o autoritate de conciliere și nu acționează ca arbitru în litigiile dintre jucători și cazinouri.
DATELE - CFCG publică în fiecare an datele referitoare la jucătorii excluși. Neavând acces la registrul relevant, CFCG primește aceste date de la cazinourile elvețiene în fiecare an. Numărul excluderilor a crescut în fiecare an de la deschiderea cazinourilor în 2002 (495) și 2003 (1.628). Creșterea semnificativă din 2019 (de la 4.795 la 10.197) poate fi explicată prin intrarea în vigoare a legii federale privind jocurile de noroc, la 1 ianuarie a aceluiași an. Cazinourile terestre care dețin o concesiune ar putea acum să solicite prelungirea concesiunii pentru a oferi jocuri online cash, iar în acest moment în Elveția (de la 1 ianuarie 2025 noile concesii vor intra în vigoare) există 10 cazinouri online.
ACORDUL CU LIECHTENSTEIN – Dacă până acum cei excluși, vrând sau nu, puteau merge să joace în altă țară, din 7 ianuarie le va fi mai greu. Elveția a semnat un acord cu Luechtenstein, care prevede că excluderile vor avea efect și pe teritoriul acestei țări.
În plus, organizatorii de jocuri de noroc „pot menține un registru comun în scopul schimbului de date în temeiul prezentului acord, iar excluderile de jocuri de noroc adoptate într-un stat contractant vor fi recunoscute și aplicate de organizatorii de jocuri de noroc din celălalt stat contractant”.
Astfel, pe 7 ianuarie 2025 intră în vigoare Acordul din septembrie 2022 dintre Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein privind schimbul de date privind jucătorii care fac obiectul unei măsuri de excludere din jocurile de noroc.