Dezbaterea organizată ieri după-amiază de portalul Juridice.ro, cu tema „Piața de jocuri de noroc din România, între reglementare, suprareglementare și interdicție”, a așezat față în față, la o săptămână distanță de la seminarul găzduit de Playresponsibly despre piața neagră, conducerea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și industria jocurilor de noroc.

Maestrul de ceremonie al evenimentului a fost Sebastian Bodu, fost șef al Fiscului (președinte al ANAF în perioada 2005-2007), fost europarlamentar și fost parlamentar român.

Gheorghe, la ora confesiunilor

Dacă pe 16 octombrie a recunoscut că mafia pariurilor este cu un pas înaintea statului, Gheorghe-Gabriel Gheorghe a mai făcut o mărturisire marcată de o sinceritate periculoasă pentru scaunul său (numirea șefului ONJN este o decizie exclusiv politică).

După ce a repetat păsurile exprimate în urmă cu o săptămână (instituția are același număr de angajați ca și în 2013 și lucrează cu dispoziție învechite), a făcut un anunț arhicunoscut de industrie, dar admis public, oficial, abia acum.

Șeful autorității de reglementare și control a spus că legea emanată de Parlament, asumată de Alfred Simonis și cu puternic iz electoral (cea care scoate păcănelele din localitățile sub 15.000 de locuitori), a fost băgată pe gât ONJN-ului, care a intrepretat-o atât de bine încât a pierdut pe linie procesele deschise de operatori, după revocările de licență dictate de Comitetul de Supraveghere.

În mod normal, Oficiul trebuia cel puțin consultat, dacă nu pus să schițeze proiectul legislativ, în condițiile în care, fiind în directa subordonare a Ministerului Finanțelor (după ce inițial a fost la SGG), este autoritatea supremă de control și reglementare în domeniu.

Parlamentarii fac legi contestabile 

„Oficiul este între reglementare și suprareglementare. Am fost puși într-o situație destul de delicată. Era mai bine dacă eram consultați, în vederea aplicării. Nu am fost consultați, am fost puși în fața faptului împlinit.

Modificările au avut loc la o lună-două după venirea mea. Au avut un efect destul de dur... O duci dintr-o zonă controlată și reglementată într-o zonă necontrolată și nereglementată”, a fost confesiunea președintelui Oficiului.

Provocat de Bodu, care și-a expus uluiala la microfon, Gheorghe a căutat la final să îndulcească protestul instituțional: „Știam de modificări, dar n-am fost consultați”.

Prezent în sală, senatorul-avocat Cristian Niculescu-Țâgărlaș, președintele Comisiei Juridice, a aruncat bomba: „70% din legile emise se Parlament pot să fie contestate”, aruncând în derizoriu munca și așa detestată a aleșilor poporului.

Parlamentarul liberal s-a aliat ideii generale că interzicerea totală nu produce nimic bun, dar a specificat că nu vrea minori în sălile de jocuri și se opune prezenței agresive a reclamelor la jocuri de noroc pe toate străzile.

Banii de joc responsabil, neatinși

Vlad Soare, de la Fedbet (asociație a operatorilor), a refuzat fatalismul care îmbracă perioada actuală în piață: „Am făcut și noi, industria, lucruri care n-au fost bune. Trebuie să stăm la masă și să vedem ce e bine pentru stat, jucători și piață”.

Pe domeniul jocuri de noroc, în Parlament au ajuns 16 inițiative legislative, ivite toate cam în același timp, pe o temă cu puternic potențial electoral.

Au fost respinse 15 și a fost îmbrățișată doar una, urmând ca în următoarea legislatură, la începutul anului 2025, să apară o altă lege care să alunge ceața care acoperă momentan domeniul.

S-a stabilit, însă, că piramida nu are bază. Discuțiile ar trebui să înceapă cu un studiu independent despre fenomen (România nu știe câți dependenți are). Studiul nu există.

Operatorii achită taxa pentru joc responsabil și se uită cu jind la acei bani neutilizați.

Au plătit de-a lungul timpului circa 50 de milioane de euro, dintre care 70% au mers la Buget, iar restul de 30% din sumă (15 milioane de euro) există la Trezorerie și trebuie pusă în mișcare prin programe anti-dependență.

Tema va fi probabil reluată și mai aprins în Consiliul Consultativ al ONJN, care se va reuni pe 5 noiembrie, a anunțat președintele Gabriel Gheorghe.