BACTA, asociația comercială care reprezintă industria britanică a divertismentului și a jocurilor de noroc cu risc scăzut, a contactat guvernul Marii Britanii cu scopul de a exprima îngrijorarea cu privire la modul în care afacerile din sector sunt tratate de către băncile comerciale.
Există operatori care s-au trezit excluși din sistemul bancar, în condițiile în care numeroase depuse și retrage se fac prin acest sistem, de vină fiind reputația nu prea bună pe care le au jocurile de noroc la nivel social.
În afara dovezilor furnizate Trezoreriei, CEO-ul BACTA, John White, a declarat: „Un număr de membri ai noștri au primit rezilieri bruște ale serviciilor bancare. Motivele invocate sunt că băncile consideră jocurile de noroc un risc de spălare a banilor, ceea ce este cel puțin absurd.
Mai mult, ni s-a spus că băncile văd jocurile de noroc ca pe un risc reputațional despre care spun că ofensează politicile lor de responsabilitate socială corporativă. Indiferent de perspectiva morală a oricui asupra jocurilor de noroc, nu ar trebui să existe alte circumstanțe decât ilegalitatea, pentru ca o bancă să nu ofere servicii bancare membrilor noștri”.
Cum se apără industria: „Sector foarte bine reglementat”
Același White a adăugat: „Este important de menționat că acesta este un sector foarte bine reglementat. Toți operatorii trebuie să fie licențiați într-o anumită formă de către Comisia pentru jocuri de noroc.
Condițiile în care operatorii își desfășoară activitatea sunt stabilite prin lege sau prin condițiile de licențiere și codurile de conduită ale Comisiei de Jocuri de Noroc (LCCP). În plus, membrii BACTA trebuie să adere la Codul de conduită și la Carta responsabilității sociale a asociației”.
Decizia de a refuza serviciile bancare are consecințe majore pentru o afacere: „Timpul și costul găsirii unei alte bănci este semnificativ. Poziția clienților poate fi grav afectată, iar instrumentele de împrumut nu pot fi găsite repede. Se pare că se face o judecată morală cu privire la o companie, fără transparență reală sau fără posibilitatea de a contesta decizia”.