Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Uniunea Europeană dorește să folosească jocurile ca mijloc de răspândire a valorilor și convingerilor sale politice, în încercarea de a promova stilurile de viață europene în restul lumii.

Uniunea Europeană va transforma jocurile din mijlocul preferat al fanilor de a petrece timpul într-un mijloc de publicitate politică, transformând un hobby adorat de zeci de milioane într-o arenă politizată și divizată care să-i servească obiectivele și interesele la nivel internațional, a relatatrRevista „Sp!ked”.

Parlamentul European a aprobat o rezoluție la începutul acestei luni, „Rezoluția din 10 noiembrie 2022 privind eSporturile și jocurile video”, care se concentrează în principal pe beneficiile economice, sociale și culturale ale jocurilor de noroc, cu scopul de a spori sprijinul Bruxelles-ului pentru creșterea acestei industrii.

Parlamentul European, prin rezoluție, și-a arătat interesul pentru jocurile video pentru capacitatea acestora de a fi folosite ca mijloc care să permită Bruxelles-ului să-și răspândească „puterea soft”, a spus organul de presă britanic.

„Jocurile video și eSporturile au un mare potențial de a promova în continuare istoria, identitatea, moștenirea, valorile și diversitatea europeană prin experiențe captivante”, spune rezoluția, transminâțând din capul locului aspirațiile europene de a folosi platforma pentru a disemina propriile opinii și principii către un public nou, neexplorat.

De asemenea, rezoluția invită Comisia Europeană să exploreze modalități de promovare a jocurilor care reflectă valorile europene și „inițiative de lansare” care îi permit să intre pe piața în cauză.

Interesul Parlamentului European pentru industria jocurilor de noroc provine din faptul că ajută Bruxelles-ul să acceseze un public tânăr, care altfel nu ar avea niciun interes să consume conținut politic.

„Jocurile video și eSporturile sunt accesibile pe scară largă și pot fi folosite pentru a crește incluziunea și diversitatea în mediile de învățare, precum și în sala de clasă și de-a lungul vieții”, se mai arată în rezoluție, subliniind modul în care UE încearcă să îndoctrineze tinerii fără a implementa programe diferite, activitate care ar dura mult mai mult timp decât trimiterea de mesaje implicite sau explicite de glorificare a Europei prin intermediul jocurilor video.

Nu e prima oară când jocurile video sunt folosite pentru a promova opinii

Rezoluția a mai susținut că UE, folosind sectorul în plină dezvoltare a jocurilor de noroc, ar face posibilă abordarea așa-ziselor provocări pe care le prezintă jocurile în ansamblu, cum ar fi „înșelăciune, impacturi negative asupra durabilității mediului, funcții online care pot fi utilizate greșit pentru violență sau hărțuire online și dezinformare”.

Folosirea jocului pentru a promova idealurile și opiniile unui stat nu este o noutate, de exemplu, producătorul american de jocuri video Activision a fost criticat în noiembrie anul trecut, după ce a profanat și a folosit fără respect textul coranic.

Dezvoltatorii jocului au inclus pagini din Coran pe podeaua unei hărți Call of Duty Vanguard Zombies. După lansarea CoD: Vanguard, mulți jucători au observat că jocul avea diverse pagini din Coran împrăștiate pe podeaua unei hărți în modul Zombies al jocului.

În credința islamică este interzisă plasarea cărții sfinte pe pământ, prin urmare a existat un val de critici și proteste publice, precum și apeluri pentru boicotarea jocului.

În timp ce utilizarea nepotrivită a textului religios poate fi o noțiune „estetică” întortocheată, paginile Coranului au fost poziționate într-un mod care a permis jucătorilor să calce pe ele în luptă și să se păteze de sânge în unele cazuri.

Producătorul de jocuri video Activision și-a cerut apoi scuze pentru actul lipsit de respect, spunând că va aborda problema pentru a „preveni astfel de evenimente în viitor”.