Contact
Network Advertising & Media SRL

Bdul. Iancu de Hunedoara, Nr. 25, Sector 1
București, România

Prestigioasa revista medico-științifică The Lancet a publicat un studiu în care experți din întreaga lume au fost rugați să comenteze măsurile considerate cele mai eficiente pentru combaterea dependenței de jocuri de noroc.

Există, cu siguranță, o îngrijorare puternică cu privire la riscurile asociate jocurilor de noroc patologice, dar și o mare confuzie și puțin consens cu privire la cele mai eficiente politici de reducere a acestor riscuri și de prevenire a prejudiciului.

Revista Lancet a publicat un studiu al cărui scop este să stabilească dacă este posibil să se ajungă la un consens al experților cu privire la măsurile percepute a fi eficiente și care ar putea fi implementate cu succes.

Într-o listă au fost incluse până la 103 măsuri diferite. Acestea sunt intervenții din mai multe resurse-cheie și contribuții ale părților interesate din sănătatea publică și grupate în 7 categorii:

preț și impozitare; disponibilitate; accesibilitate; marketing, publicitate, promovare și sponsorizare; mediu și tehnologie; informare și educație; și tratament și sprijin.

Un grup independent de 35 de chestionare ale experților a marcat fiecare măsură în funcție de eficacitatea cunoscută sau potențială. S-a ajuns la un consens doar atunci când cel puțin 70% din juriu a considerat că o măsură nu este eficientă, moderat eficientă sau extrem de eficientă.

Prin urmare, fiecare măsură care a ajuns la un consens pentru eficacitate a fost evaluată pe 4 dimensiuni de implementare: practicabilitate, accesibilitate, efecte secundare și corectitudine.

Paleta de experți a ajuns la un consens asupra a 83 (81%) din 103 măsuri. În timpul exercițiului de evaluare, a fost evaluată probabilitatea implementării cu succes a 81 dintre acestea. Această evaluare a luat în considerare caracterul practic, accesibilitatea, capacitatea de a genera efecte secundare neașteptate și capacitatea de a reduce diferențele dintre grupurile avantajate și dezavantajate din societate ale fiecărei măsuri.

Au fost definite 40 de măsuri universale și direcționate, pentru a contracara jocul rău intenționat (3 măsuri din domeniul prețurilor și taxării; 10 din domeniul disponibilității; 5 din domeniul accesibilității; 6 din domeniul marketing, publicitate, promovare și sponsorizare; 8 din domeniul sectorul mediului și tehnologiei; 3 din domeniul informației și educației și 5 din domeniul tratament și suport).

Studiul arată că multe restricții aplicate sloturilor sunt considerate de experți ca fiind ineficiente sau inaplicabile. Printre acestea se numără limitele orare, la fel ca și numărul maxim de aparate impuse exploatării publice.