Un proiect aprobat săptămâna trecută de Parlamentul de la Chișinău prevede că reclamele la loterii și pariuri sportive nu mai sunt permise la televizor sau la radio. Și nici pe internet ori pe panouri stradale. De asemenea, devine ilegală și distribuirea de pliante. Practic, a fost interzisă orice formă de publicitate la jocurile de noroc.
Situația a fost explicată de TVR Moldova într-un reportaj făcut cu un cetățean care tocmai câștigase 50 de lei la loto. Respectivul spunea că, în ultimii 3 ani, a jucat constant la loto. Iar ca el sunt mulți moldoveni.
Zilnic, în Republica Moldova, se vând peste 1,3 milioane de bilete la loterie, iar cumpărătorii sunt în general persoane vulnerabile, spun inițiatorii proiectului aprobat recent de Parlament.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, afirmă: „Sunt bani făcuți pe spatele celor mai săraci, cei mai dezinformați și cei mai disperați oameni din țara noastră. Sunt bani care sunt făcuți pe un viciu și pe o slăbiciune a oamenilor. Dependența de jocurile de noroc este o mare problemă”.
Publicitatea este permisă doar în incinta localurilor unde se desfășoară astfel de jocuri și tot aici pot fi distribuite și materiale promoționale. Cine nu respectă regula riscă amenzi care ajung până la 6.000 de lei în cazul persoanelor fizice și între 6.000 și 9.000 pentru firme, care pot fi sancționate și cu suspendarea activității între 6 luni și un an.
Inițiativa celor de la PAS
Proiectul care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc a fost înregistrat la Parlament de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), informează jurnal.md.
Potrivit autorilor, jocurile de noroc respective sunt la fel de nocive și provoacă dependență la fel ca și celelalte jocuri de noroc, cum ar fi: jocurile de noroc din cazinouri, automatele de joc cu câștiguri bănești, chiar dacă acestea sunt calificate drept jocuri de noroc cu risc social scăzut.
Proiectul prevede substituirea art. 53, alin.2, din Legea cu privire la organizarea și desfășurarea jocurilor de noroc, un alineat se referă la interzicerea sub orice formă, directă sau indirectă, a acțiunilor publicitare sau promoționale, pentru promovarea sau stimularea tuturor tipurilor de jocuri de noroc, inclusiv loterii și pariuri la competiții sau evenimente sportive, loterii momentane.
Sunt interzise inclusiv acțiunile filantropice
Legea cu privire la publicitate este și ea completată cu același articol, cu mențiunea că, „se exceptează utilizarea publicității promoționale, promovarea sau stimularea jocurilor de noroc în incinta sediului principal al agentului economic autorizat prin lege să organizeze, desfășoare și să exploateze jocurile de noroc, precum și distribuția materialelor promoționale, destinate exclusiv pentru a fi distribuite participanților la jocurile de noroc”.
Tot aici, este adăugat un alineat prin care se interzice agenților economici care se ocupă de jocurile de noroc, inițierea sau participarea la acțiuni de sponsorizare sau filantropice, în urma cărora numele său sau altă informație despre relația acestuia cu evenimentul care devine publicitară, poate deveni vizibil.
Codul Contravențional este suplimentat cu un alineat care prevede sancționarea celor care încalcă prevederile legii, cu amendă convenţională pentru persoane fizice sau cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an, pentru persoanele juridice (agenți economici).