Un raport publicat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului spune că sute de mii de oameni sunt traficați de bande criminale în Asia de Sud-Est pentru a sprijini operațiunile ilegale de jocuri de noroc.
Victimele acestor operațiuni de trafic de persoane din Asia de Sud-Est - care generează miliarde de dolari în fiecare an - suferă încălcări grave și abuzuri, inclusiv amenințări la adresa siguranței și securității lor, potrivit raportului. Mulți au fost deja supuși torturii, detenției arbitrare, violenței sexuale, muncii forțate și altor încălcări ale drepturilor omului.
Operațiunile de înșelătorie online își au rădăcinile în creșterea operațiunilor de cazinouri și jocuri de noroc online în regiunea Asiei de Sud-Est. Jocurile de noroc, în special jocurile de noroc online, sunt interzise oficial în China, Cambodgia, Thailanda și Laos.
Din 2016 au fost făcute mai multe eforturi pentru a bloca astfel de operațiuni în regiune, dar în multe cazuri aceste intervenții i-au forțat pur și simplu să se relocalizeze și să se adapteze, crescând adesea influența grupurilor criminale organizate. Între 2014 și 2019, de exemplu, numărul cazinourilor din Cambodgia a crescut cu 163%: de la 57 în 2014 la 150 în 2019.
ONU a adăugat că pandemia de Covid-19 și răspunsul guvernelor din regiune au avut un „impact drastic” asupra operațiunilor de trafic de persoane din Asia de Sud-Est.
Ca urmare a măsurilor de sănătate publică, guvernele au închis cazinourile din regiune. Acest lucru i-a determinat pe operatorii de cazinouri să își mute operațiunile în zone mai puțin reglementate. Acestea includ în apropierea granițelor conflictuale, în zone economice speciale și online.
Potrivit ONU, acest lucru a dus la rețelele criminale care vizează din ce în ce mai mult migranții aflați în situații vulnerabile pentru recrutare.
Unii au studii universitare
Majoritatea celor implicați în aceste activități ilegale sunt bărbați, deși Națiunile Unite au remarcat că printre victime se numără și femei, și adolescenți. În plus, victimele tind să nu fie cetățeni ai țării în care are loc traficul.
ONU a subliniat că mulți oameni sunt bine educați și dețin adesea diplome postuniversitare și postuniversitare. Acest lucru se datorează faptului că infractorii vizează astfel de mulțimi pentru că sunt cunoscători ai calculatoarelor și sunt multilingvi.
Victimele traficului de persoane provin din toată Asia de Sud-Est, inclusiv din Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.
Cu toate acestea, unii vin de mai departe, iar ONU subliniază că printre victime se numără oameni din China continentală, Hong Kong, Taiwan, Asia de Sud și chiar Africa și America Latină.
ONU a spus că „surse credibile” indică faptul că infractorii au forțat cel puțin 120.000 de persoane din Myanmar să ia parte la operațiuni criminale online, inclusiv jocuri de noroc ilegale.
Organizația internațională a adăugat că estimările pentru Cambodgia sunt în jur de 100.000. Alte zeci de mii sunt traficate în Laos, Filipine și Thailanda.
Victimele traficului și ale altor încălcări ale drepturilor omului sunt identificate greșit drept infractori sau infractori de imigrare și, în loc să fie protejate și să li se ofere acces la reabilitarea de care au nevoie, sunt supuse urmăririi penale sau imigrației, se spune.
„Toate statele afectate trebuie să își aducă voința politică de a consolida drepturile omului și de a îmbunătăți guvernanța și statul de drept, inclusiv prin eforturi serioase și susținute de combatere a corupției. Acest lucru trebuie să facă parte din răspunsul la aceste escrocherii ca și un răspuns solid al justiției penale”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk.