Fenomenul fake news este la fel de vechi precum sunt ştirile, doar că de-a lungul timpul i-au fost atribuite diferite denumiri - zvon, diversiune, dezinformare, propagandă. Însă este evident şi trebuie admis faptul că amploarea fenomenului şi dobândirea de multiple atribute (din punctul de vedere al obiectivelor, al țintelor) au avut trenduri ascendente odată cu dezvoltarea tehnologică şi diversificarea modalităţilor de comunicare în masă şi a canalelor de transmitere a datelor (trecerea de la exclusivitatea presei scrise/tipărite la online, reţele de socializare).

Fără o reglementare clară, fake news este interpretat drept o ştire complet falsă sau cu pasaje incomplete, respectiv parţial adevărate, lansată în scopul formării unor opinii eronate de către cei care o accesează.

          După această scurtă incursiune în domeniul diversiunii și dezinformării, să revenim la subiectul articolului prezent, respectiv știrea care a zguduit ieri mediul de afaceri local. Astfel, de la primele ore, publicația locală Amprenta anunța cu un titlu pompos că „Magnum Games, care deține sute de săli de păcănele, și-a cerut falimentul: Creditoare este Euro Consumer SRL”.

          Sincer, știrea a provocat rumoare în redacția noastră pentru că aveam alte informații despre respectiva firmă; noi știam că MAGNUM GAMES ocupa redutabilul loc 5, ca număr de aparate de tip slot-machine, în topul celor 200 de operatori licențiați în domeniul jocurilor de noroc existenți la nivel național; mai mult, în județul Constanța, MAGNUM GAMES ocupă locul 1, deținând 50% din aparatele de jocuri de noroc.

          În mod firesc, ne-am pus întrebarea: știrea este reală, în condițiile în care nu a existat absolut nicio informație care să prefigureze un asemenea dezastru, sau suntem în prezența unui fake news dezgustător prin care o așa zisă colegă de breaslă încearcă să-și facă numele cunoscut, eludând cu brutalitate deontologia profesională?

          Și atunci am procedat așa cum învață, de la primele prelegeri, un jurnalist adevărat: verifică informația direct la sursă. În acest sens, l-am contactat pe domnul Olea Alexandru, administratorul și unicul proprietar al firmei MAGNUM GAMES.

          Așa cum îl cunoaștem, amabil, dar discret, a acceptat să ne furnizeze argumentele indubitabile care ne-au convins că jurnalista Ana-Maria Lipan a publicat un articol în care abundă știrile false, fără a proceda vreun moment la verificarea acestora.

          În realitate, firma MAGNUM GAMES este mai stabilă și solidă ca niciodată, cu un plan ambițios de afaceri structurat multi-anual, cu o echipă de management extrem de profesionistă și implicată.

Conform declarațiilor domnului Olea Alexandru, în ultimul an, au fost încheiate mai multe parteneriate în domeniul în care activează, au preluat foarte multe săli de jocuri de noroc de la operatori care s-au restructurat sau au decis să renunțe la acest segment de activitate; întrucât activitatea firmei s-a extins foarte mult, s-au făcut angajări (în prezent, MAGNUM GAMES are peste 650 de angajați), fapt ce a necesitat achiziționarea a două noi sedii.

Sediul din Constanța, cu o suprafață generoasă (peste 2000 mp) a fost remodelat și utilat după ultimele standarde în domeniu arhitectural, iar sediul din București (cu o suprafață de 1000 mp) este poziționat în celebrul ONE TOWER FLOREASCA.

Doresc să fac o precizare în argumentarea stabilității și solidității firmei pe care o administrez; în ultimele luni, pe fondul dezvoltării accelerate, dar și a planurilor de viitor, alături de echipa extraordinară cu care am ridicat firma MAGNUM GAMES, și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi pentru profesionalism și implicare, am cooptat și alți colaboratori extrem de valoroși și îi menționez aici pe Ionescu Marius- Sebastian, fostul președinte al ONJN și ulterior șeful Direcției Generale de Informatizare și Monitorizare Jocuri de Noroc din ONJN, Ana-Maria Mărculescu, fost director de cabinet, pentru o perioadă de 2 ani, al președintelui ONJN, iar timp de 15 ani director operațional în cadrul unei companii multinaționale, dar și foarte mulți alți specialiști redutabili recrutați de MAGNUMBET pentru Divizia online (despre care vom detalia într-un articol ulterior).

Domnul Olea Alexandru ne-a mai dezvăluit câteva detalii din proiectele aflate în derulare, dar sub promisiunea confidențialității, așa că nu le putem face încă publice. Dar, cu certitudine, firma MAGNUM GAMES nu este în stare de faliment.

Interlocutorul nostru a demontat și posibila implicare a omului de afaceri Virgil Lixandru în lansarea știrilor false, confirmând că sunt în relație de amiciție și orice problemă financiară ar fi fost rezolvată, prin dialog.

A subliniat faptul că o simplă verificare a informațiilor, de către jurnalista Ana-Maria Lipan ar fi condus la aflarea adevărului și nu ar mai fi permis lansarea unor știri false.

Extrem de hotărât, interlocutorul nostru a confirmat faptul că acest fake news a afectat extrem de grav imaginea brandurilor MAGNUM și MAGNUMBET, sens pentru care este decis să acționeze, pe toate căile legale, pentru că astfel de publicații media să nu-și mai permită să lanseze date și informații neverificate, care pot produce prejudicii unei firme.

Cu siguranță, vom activa toate măsurile legale, indiferent că discutăm de informarea autorităților cu competențe penale sau sesizarea instanțelor judecătorești, și ne vom îndrepta atât împotriva publicației AMPRENTA, dar și împotriva celor care i-au motivat/utilizat în generarea acestui fake news. Vom solicita daune de 10.000.000 euro pentru prejudiciile de imagine aduse firmei”.

La final, și noi ca jurnaliști cu ștate vechi și experiență consolidată, trebuie să recunoaștem: avem colegi de breaslă care aleargă doar după senzațional, după scandal, iar atunci când nu există un eveniment, îl provoacă.

          Trebuie să conștientizăm că efectele negative ale ştirilor false se repercutează, în primul rând, asupra cetăţenilor, dar afectează în mod grav și renumele și imaginea unei firme, mai ales dacă aceasta își desfășoară activitatea în industria divertismentului.

          Spunem un NU hotărât știrilor false!