Loteria Națională Română informează, într-un anunț publicat vineri - 15 decembrie 2023, că a scos la concurs 5 poziții de membru în Consiliul de Administrație. Timp de o lună, naivii care mai cred că, în România, cursele de angajare sunt pe bune pot aplica.
Numele alese vor ieși public la iveală după trei procese de triere: etapa evaluării prealabile a dosarelor de candidatută care alcătuiesc lista lungă, runda evaluării finale a candidaților selectați pe lista scură și ultima fază, interviul.
Procedura de recrutare și cea de selecție se vor face împreună cu „asistența expertului independet Fox Management Consultants”, aflăm din anunțul publicat pe site-ul oficial, loto.ro. Tot acolo sunt publicate condițiile generale și cele particulare de înscriere și de participare.
Așadar, procesul de recrutare este oarecum externalizat. Fox Management Consultants se prezintă, pe site-ul său oficial, drept un „expert independent în recrutare resurse umane”, iar printre clienți săi din portofoliu se numără nume mari, precum Domo, Ulker, Bonduelle sau Volvo.
Secțiunea de anunțuri abundă în informări despre concursuri la diverse companii de stat, indiciu clar că firma este ancorată puternic în sistemul bugetar, iar detaliu nu este de natură să ofere prea multă încredere aspiranților.
Pentru doritori, dosarul de candidatură se poate depune până la data de 15.01.2024, ora 12.00. El poate fi trimis la registratura Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și la această firmă privată de recrutare, pe site-ul foxconsiliu@gmail.com.
„Sunt trucate toate”
Încrederea în corectitudinea concursurilor care asigură pătrunderea în aparatul de stat este minimă în România. Dar, să vedem cum arată istoricul concursurilor la Loteria Națională, încă din perioada în care grecii de la Intralot dictau regulile.
„Degeaba firma de recrutare este serioasă, deși nu cred, în condițiile în care clientul este cel care pune condițiile. Iar clientul este, în acest caz, Ministerul Economiei”, spun cei care știu circuitul concursurilor organizate în administrația publică.
În timp ce ONJN răspunde în fața Finanțelor, Loteria se află sub pălăria Ministerului Economiei. Cum s-a ajuns aici? Loteria a tot jonglat între diferite ministere, în funcție de numele partidului de la guvernare care a avut domeniul în portofoliu.
„Aceste concursuri sunt făcute la mișto. E o lege care obligă companiile de stat să selecteze membri în Consiliul de Administrație ca să fie din privat, dar sunt trucate toate. Noi, când am fost la Loterie... Eu am oprit așa ceva. Era Boștină avocatul grecilor și, în momentul când m-am luat cu grecii de coarne și am desființat contractele cu ei, atunci au decis, din cauza scandalului pe care l-am făcut la televizor, la emisiunea Jocuri de putere, la Rareș Bogdan, la B1, pe unde am fost eu și am țipat la ei...
Ca să-mi închidă gura, au demarat procedura asta de management privat. Și firma privată care alegea membri în CA era tot a lui Boștină, care era avocatul grecilor. Eu am sesizat chestia asta, am țipat în presă și am blocat selecția atunci, pe vremea aia. De atunci, n-au mai făcut nimic.
Ei sunt obligați prin lege să facă treaba asta, de vreo 15 ani. Probabil că și firma asta, Fox, tot a unui abonat de partid și se dă cu dedicație, doar ca să scoată ochii oamenilor. N-am certitudini, nu știu exact această speță. Rămâne de văzut ce se va întâmpla”, comentează Sorin Constantinescu, expert în jocuri de noroc și fost angajat la Loteria Română.
Cum era acum 11 ani
Întrebat despre procedura de selecţie a managementului privat în ce stadiu se află, același Constantinescu declara în 2012 pentru economica.net: „Managementul privat este o altă poveste. Vara trecută, Loteria avea un buget de 144.000 de lei pe care să-i dea unei firme pentru selectarea managementului privat. Au venit mai multe companii, iar o firmă românească - "Quest Advisors" - a zis că prestează serviciile cu 40.000 de lei.
Ni s-a părut imediat suspect, dar conform legii noastre proaste câştigă societatea care are preţul cel mai mic. I-am acceptat pe ei şi a doua zi au venit cei din CA să facă criteriile de selecţie. În locul reprezentanţilor "Quest Advisors" a venit un avocat de la "Boştină & Asociaţii", acelaşi care venea cu grecii să ne oblige să prelungim contractele. Ne-a spus că a subcontractat serviciile de selecţie. Adică, este şi avocatul grecilor şi selectează şi managerul privat...
De asemenea, au făcut nişte criterii care exclud din start aproape pe oricine. Unul dintre aceste criterii este ca participanţii să aibă trei ani de experienţă într-o poziţie de conducere la Loteria Naţională. După ce a fost întocmită lista scurtă, s-a format un comitet, tot din membrii CA, că ei sunt peste tot, să nu se poată întâmpla ceva care „nu trebuie". În loc să facă nişte criterii clare de selecţie şi nişte întrebări standard, au deschis plicurile fără să facă acest lucru.
Acum, după ce se cunosc candidaţii, nu mai pot formula criteriile de selecţie, pentru că întrebările şi criteriile respective ar putea fi făcute după profilul unuia dintre candidaţi. Au fost făcute tot felul de contestaţii şi s-au blocat. Şi-au dat cu stângul în dreptul, tot din cauza incompetenţei”.