Primul pacient al celor de la Neuralink, un tânăr tetraplegic pe nume Noland Arbaugh, își poate controla acum mouse-ul computerului cu mintea. Și a postat experiența pe X.

„Acesta este doar începutul”, a scris, încrezător, Elon Musk.

Ceea ce poate face Arbaugh este posibil datorită cipul Telephaty, pe care compania Neuralink, deținută de Elon Musk, l-a implantat în creierul său în urmă cu câteva săptămâni.

Într-o transmisie în direct de 9 minute, distribuită de pagina companiei X, tânărul își arată „noile” abilități dobândite cu implantul cerebral: acum, este capabil să joace șah și să susțină o sesiune lungă de joc (de opt ore) pe Civilization VI.

Arbaugh a descris experiența ca fiind „împuternicitoare” și și-a exprimat atât uimirea, cât și recunoștința pentru această tehnologie care promite să-i schimbe viața.

Tânărul este paralizat de la umeri de câțiva ani, după un accident de scufundare. În ianuarie, a primit implantul de la Neuralink, care constă dintr-un cip de mărimea unei monede care este implantat în craniu și conectat, prin fire minuscule, la creier, făcându-l capabil să citească și să interpreteze activitatea neuronilor, transmițând apoi semnale fără fir către o unitate de recepție.

Cu toate acestea, Neuralink nu este singura companie capabilă să producă tehnologii de acest tip. Alte companii și instituții academice, cum ar fi Swiss École Polytechnique Fédérale din Lausanne, au permis persoanelor paralizate să meargă, grație instalării implanturilor electronice care comunică fără fir cu creierul și cu coloana vertebrală.

Și este doar începutul a ceea ce tehnologia BCI promite că va putea realiza. Pe lângă abordarea și rezolvarea, cel puțin parțial, a unei întregi serii de probleme neurologice, îmbunătățind condițiile de viață a numeroși indivizi, Elon Musk anunță deja aplicații viitoare ale acestei tehnologii, chiar și în afara domeniului dizabilității.

De la capacitatea de a transmite muzica direct în creier până la capacitatea de a înregistra și reda amintiri.

Între timp, după Telepatia, folosită de Noland Arbaugh, Neuralink va dezvolta implantul Blindsigh,  care va permite restabilirea vederii orbilor.