În timp ce ONJN nu mișcă un deget în direcția prevenției la jocurile de noroc, deși în conturile Trezorerie stau nefolosite peste 5,3 milioane de euro - sumă destinată exclusiv acestei teme de interes național, în lume au loc mișcări importante pe marginea subiectului.

Un proiect de cercetare de patru ani în colaborare cu Departamentul de neuroștiință clinică al Institutului Karolinska din Stockholm, una dintre cele mai importante universități medicale din lume, a fost anunțat de compania de jocuri de noroc online LeoVegas.

Cercetarea va avea ca scop îmbunătățirea înțelegerii modului de identificare a semnelor problemelor legate de jocurile de noroc și, în cele din urmă, prevenirea acestora. LeoVegas Group oferă finanțare și date concrete echipei de cercetare, care va demara proiectul în curând, mai exact în toamna acestui an.

Proiectul comun este finanțat de Grupul LeoVegas și face parte din eforturile companiei de a informa dezbaterea despre jocul responsabil, oferind cercetări pentru a sprijini discuțiile bazate pe dovezi și, în cele din urmă, să conducă la reducerea efectelor nocive.

Cercetătorii beneficiază de libertate academică

Philip Lindner, profesor asociat și lider al unității de cercetare, cu experiență în cercetarea clinică și aplicată în psihiatrie digitală, va conduce proiectul. Unitatea de cercetare a universității își propune să dezvolte, să evalueze și să implementeze noi instrumente pentru cartografierea și tratamentul bolilor mintale.

Colaborarea garantează cercetătorilor libertatea academică, iar cercetarea va fi supusă în curând revizuirii etice.

Gustaf Hagman, CEO al LeoVegas Group, spune: „Jocul responsabil este o prioritate importantă pentru LeoVegas Group. Credem că industria noastră trebuie să-și asume o responsabilitate mai mare pentru a oferi cunoștințe și fapte despre problemele legate de jocurile de noroc și pentru a învăța cum să le minimizeze. Suntem mândri să colaborăm cu Karolinska Institutet pentru a efectua această cercetare valoroasă și sperăm că factorii de decizie și industria jocurilor de noroc online vor putea aplica rezultatele pentru a susține un joc mai responsabil”.

Philip Lindner, profesor asociat și lider al grupului de cercetare de la Karolinska Institutet, adaugă: „În calitate de cercetători ai universității, avem datoria de a disemina cunoștințe care sunt utile societății. Această colaborare ne oferă o oportunitate unică de a studia date care anterior nu au fost disponibile pentru cercetare. Sperăm că această colaborare va duce la noi modalități de a identifica și de a ajuta jucătorii aflați în pericol, cât mai curând posibil”.