Playresponsibly a aflat cine este „pacientul 0” de la care a plecat propunerea legislativă pentru completarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, inițiată de parlamentarul PNL Florin Roman, după ce politicianul a primit informații de la un fost coleg de partid, care are în familie un caz deosebit de grav.
Este vorba despre o persoană angajată în structurile statului, căreia autoritățile publice i-au dat cu flit, dar care a găsit, până la urmă, o portiță deschisă. Omul face acuzații grave, spunând că inclusiv psihologii și terapeuții la care și-a dus copilul pentru tratament sunt „pe mână” cu operatorii de jocuri de noroc, iar ONJN nu face nimic în acest sens.
Concluzia funcționarului public, care a acceptat să-și decline identitatea, vine după ce fiul său a picat în patima jocurilor de noroc la 17 ani, pornind de la pariuri sportive, și ajungând la păcănele. Și nu s-a vindecat nici până în prezent, la 34 de ani.
„Joacă și ultimul leu”
Acum, după apariția normelor, omul vrea ca fiul său să nu mai fie lăsat să intre în cazinouri și săli de jocuri, după ce i se va permite să se autoexcludă (opțiune care acum nu există decât pentru mediul online), „pentru că joacă și ultimul leu pe care-l are în buzunar, iar de câteva ori a vrut să se sinucidă”.
CAM, inițialele „pacientului 0”, a pierdut sute de mii de euro, spune tatăl lui, împrumutându-se la bănci și la diverse IFN-uri, dar și amanetându-și bunurile. A încercat să se vindece, dar specialiștii care i-au ieșit în cale, unii persoane publice, erau „mânjiți”, făcând jocul operatorilor.
Un fenomen pe care statul îl neagă a explodat în pandemie, cel al dependenților de jocuri de noroc. Cazul lor este abordat de noul proiect, care obligă organzatorii jocurilor de noroc să identifice toate persoanele care intră în sălile de jocuri de noroc și trebuie să arhiveze datele acestora timp de 5 ani.