La patru ani de la un studiu inițial și de la intrarea în vigoare a Legii federale privind jocurile de noroc (LGD), Addictions Switzerland și GREA au publicat un al doilea studiu eGames privind comportamentul populației elvețiene în legătură cu jocurile de noroc online.
Rezultatele arată că procentul de jucători cu probleme s-a dublat de la 2,3% (2018) la 5,2% (2021). Canoanele elvețiene își unesc forțele și lansează o campanie comună de prevenție, disponibilă la gambling-check.ch.
Ce este jocul de noroc cu probleme?
Dependența de jocuri de noroc este o tulburare recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății și clasificată în DSM-5. Jocurile de noroc problematice apar atunci când o persoană are dificultăți în aptitudinea sa pentru această activitate în funcție de o serie de criterii, cum ar fi necesitatea de a implica creșterea sumelor sau minciuna cu privire la frecvență.
Indicele de severitate a jocurilor de noroc cu probleme (PGSI), utilizat în acest sondaj, este un instrument format din 9 întrebări, cu scoruri cuprinse între 0 și 3, care măsoară profilul de risc al jucătorilor. Un scor între 1 și 4 indică risc scăzut, în timp ce un scor între 5 și 7 indică risc moderat. Un scor de 8 puncte sau mai mult indică un comportament problematic în jocul de noroc.
Studiu asupra problemei la nivel național
În 2018, Addictions Switzerland și GREA au realizat primul studiu național privind obiceiurile de jocuri de noroc online din țară. O a doua versiune a fost realizată în 2021, pentru a măsura diferențele, după intrarea în vigoare a noii legi federale privind jocurile de noroc în 2019 (LGD) și liberalizarea cazinourilor online elvețiene. Cercetarea examinează, de asemenea, impactul pandemiei de Covid-19 asupra jocurilor online. Studiul constă dintr-o parte cantitativă (n=1.395 de jucători) și interviuri aprofundate cu 20 de persoane.
Jocurile online sunt din ce în ce mai populare în rândul tinerilor
O comparație a analizelor cantitative din cele două studii eGames sugerează că frecvența de a juca jocuri online a crescut: în 2018, un sfert dintre respondenți au jucat săptămânal. În 2021, această cifră a crescut la 30%. Mai presus de toate, aceste rezultate arată că procentul jucătorilor problematici s-a dublat, de la 2,3% în 2018 la 5,2% în 2021. Tinerii (18-29 ani) sunt cei mai afectați, în condițiile în care 18,8% dintre aceștia sunt afectați de riscuri sau riscuri de comportament problematic de joc de noroc. De asemenea, ei cheltuiesc mai mulți bani online, cu o sumă medie de 162 de franci pe lună față de 105 de franci pentru întregul eșantion.
O multitudine de oferte cu accesibilitate nelimitată
Partea calitativă a studiului, realizată cu 10 participanți din Elveția germanofonă și 10 din Elveția francofonă, a făcut posibilă investigarea impactului LGD, în special în contextul specific al pandemiei, asupra comportamentului de jocuri online al segmentul mai tânăr al populației. Marea majoritate a participanților au subliniat că explozia ofertei de jocuri de noroc online din Elveția, combinată cu pandemia COVID-19 și perioada de semi-lockdown, a avut o influență puternică asupra comportamentului lor de jocuri de noroc. Proliferarea ofertei web, marketingul intensiv, accesibilitatea nelimitată la jocuri și bonusuri au fost factori majori în intensificarea practicilor lor de joc.
Campanie nationala de prevenire
Confruntate cu creșterea problemelor legate de jocurile de noroc online, care afectează în principal tinerii, toate cantoanele elvețiene se unesc pentru prima dată într-o campanie națională de prevenire. Studiul arată, de asemenea, că o treime dintre jucători nu cunosc serviciile de ajutor și suport disponibile.
Pe site-ul gambling-check.ch, disponibil în cele trei limbi naționale, cetățenii afectați de această problemă pot reflecta asupra motivelor care îi determină să parieze și să primească sfaturi privind reducerea riscurilor. Platforma permite, de asemenea, orientarea către întreaga gamă de servicii de ajutor și asistență disponibile. Timp de patru săptămâni, campania va fi diseminată pe rețelele de socializare (Facebook, Instagram și TikTok) și se va adresa în special tinerilor de până la 30 de ani care folosesc platformele online.
Pentru mai multe informații sau pentru a solicita sfaturi anonime și gratuite, pot fi contacta experții Gruppo Azzardo Ticino – Prevenzione (www.giocoresponsabile.com).