Ordonanța 77/2009 a readus în discuție două teme importante: interzicerea colaborării între deținătorul de păcănele și patronii de baruri, precum și garanția de 1.000.000 de euro. Dacă primul subiect pare să fi fost rezolvat la presiunile Loteriei Naționale, indică sursele Playresponsibly, garanția de 1.000.000 de euro s-a transformat în posibilitatea obținerii unei scrisori de garanție.
Doar că între bănci și domeniul CAEN 9200 (jocuri de noroc) există o istorie veche și zbuciumată. Băncile refuză să deschidă conturi firmele din acest domeniu. Iar cazurile sunt multe și semnificative. Ocompanie importantă de soft-uri s-a trezit cu contul închis la ING, recent. Firmele de leasing nu oferă creditare.
„Exista o singură firmă, una poloneză, Idea Leasing, care colabora, dar a fost preluată de Banca Transilvania. Nu doar că nu se oferă creditare pentru echipamente, nu se oferă nici măcar pentru parcul de autoturisme.
Ce credite, ce scrisoare de garanție? Așa ceva primesc doar multinaționalele, cu cifră de afacere de 50 de milioane de euro.
Băncile îți închis contul pe loc, dacă ai domeniul 9200, al jocurilor de noroc, doar BCR le menține pe cele vechi. Sau Libra, căci este vorba despre fluxuri mai de bani. Îți închide contul, dacă îți iei clasa a doua. Și nici dacă ai avans 40-50% din sumă și creditul este pe doi ani.
Am vrut să deschid un cont cu 100.000 de lei capital social și am fost refuzat doar pentru că aveam la numele firmei cuvântul slot. Am alungat cuvântul din numele firmei și am fost acceptat la altă bancă, la BRD”, a comentat un operator.
Cum s-a ajuns aici
Povestește un om din industrie: „Totul a pornit de la BNR, care a stabilit niște domenii cu risc și a făcut departamente de monitorizare pe firme și pe domenii. Apoi, o altă cumpănă a fost atinsă în 2000, când sloturile au fost băgate la un loccu cazinourile, singurele care erau la codul CAEN 9200.
Cazinourile erau separat, aveau un anumit grad de risc ridicat. De atunci, BT nu a mai deschis conturi. Apoi, prin 2016-2017, Spălarea banilor a mai dat o lovitură. De prin 2018 s-au asprit condițiile de creditare și de deschidere a conturilor. Nu primesc credite nici cei care lucrează în industrie sau colaboratorii, deși pot dovedi o anumită stabilitate.
E utopie că cineva îți dă scrisoare/asigurare de garanție, când nici băncile nu-ți dau actul ăsta, deși ai capital pus în cont. E ca și cum îți spune cineva: nu-ți face probleme că întârzii la muncă, rezolvi chemându-ți elicopter, ca să ajungi la timp. Dar cine își poate comanda elicopter? E o clauză arogantă, dușmănoasă, agresivă. Astfel, omori firmele mici, unde poți juca pe sume mici, pentru distracție, și lași firmele mari, unde se cosnumă sume uriașe și se face dependență”.
Cazul României nu este singular în privința blocajelor primite de jocurile de noroc din partea băncilor. În Marea Britanie, sistemul bancar este acuzat de asociații că discriminează domeniul.
Citește și: