FEG-ul sau investiția, aproape falimentară, a fondului ceh Penta, s-a înscris pe o traiectorie descendentă la toți indicatorii de business. Din păcate, niște aventurieri au reușit să aducă afacerea într-o zonă a nisipurilor mișcătoare.

Îi indicam în episodul trecut pe administratorul și pe HR-ul companiei ca principali artizan ai situației actuale. Cel supranumit Nazistul sau Călăul din Balcani a reușit să producă mai multe demisii decât toată piața la un loc. În decurs de 5-6 ani, FEG a schimbat nu mai puțin de 6 general manageri, vorbim de top management, durata de exercitare a funcției fiind, în medie, de circa 10 luni.

Departamentul Financiar a schimbat 4 directori, iar echipa de la Conta de cel puțin două ori, pe rând, dar în întregime. Managementul de risc (bookmakeri, cum li se mai spune) a avut 5 directori, iar dintr-o echipă de peste 50 de angajați au rămas 12. Antifrauda, departament care încearcă să limiteze derapajele jucătorilor de la regulamente, a fost înjumătățit.
Toată echipa de Antifraudă de la Casa Pariurilor fiind demisă.

Marketing, un departament extrem de important pentru acest domeniu de activitate, a suferit traume extreme. În primul rând, de aici au fost schimbați 4 manageri, iar corpul departamentului, schimbat în totalitate de două ori prin aceeași metodă tip suveică.

Departamentele Relații cu clienții și cel de IT, la fel, s-au bucurat de atenția d-lui Costi Manolache. Nici land base-ul n-a avut o soartă mai bună, sute de casieri, mulți manageri zonali sau din sediul central, au fost lăsați pe drumuri. Fie din cauza fuzionării celor două branduri (Casa Pariurilor și Fortuna), cât și a introducerii de terminale pentru pariuri.

Chiar și cei de la Juridic au avut partea lor de distracție, nu mai puțin de 3 șefi și 9 juriști au părăsit sau au zburat din barca FEG-ului. Doar că, la acest ultim departament, ulciorul s-a spart, din el curgând întreaga formulă de abuzuri mizerabile pe care Costi Manolache le punea în practică împotriva angajaților.

O tânără juristă este chemată la clasicul interogatoriu, unde primește cele două variante existente pentru ea din acel moment: 1. Îți dai demisia și primești câteva salarii compensatorii sau 2. Te demitem.

Din fericire, D-ra P. A. a ales o a treia variantă, aceea de a lăsa instanța să stabilească dacă dl Costi Manolache a procedat corect și ce argumente stau la baza deciziei sale și a societății Hattrick SRL, angajatorul persoanei în cauză.

Și pentru a le oferi o lecție de onoare angajatorului și HR-administratorului Costi Manolache, D-ra P.A. își depune demisia de onoare, după ce a avut câștig de cauză în instanță. Se pare că de la acest proces a început sfârșitul lui Manolache, dar este doar o speculație.

De observat faptul că în majoritatea proceselor intentate de angajați, aceștia au avut câștig de cauză. Se poate ca domnul Manolache să fi primit directivă de la Praga sau așa a considerat dumnealui că este bine să se joace cu destinele oamenilor. Dar, cel mai ciudat este faptul că același domn Manolache avea angajați pe una dintre cele patru firme, prin care activează FEG în România, dar de muncit munceau pentru toate companiile.

În episodul următor vă prezentăm un caz clasic de abuz (să nu spunem sclavagism) la care erau supuși angajați FEG. Ei fiind încadrați pe una dintre companiile: Bet Zone, Bet Active, Hattrick și PSK. Iar majoritatea deservea minimum două, bineînțeles cea de a doua pro-bono, orice comentariu ducea către o discuție constructivă cu Costi Manolache și un pachet de scobitori.

În episodul următor, pe larg despre relația celor patru firme cu angajații.