Cupa Mondială de fotbal este evenimentul de căpătâi al acestui an 2022. Este prima competiție de acest gen care va avea loc iarna, urmând să se dispute în Qatar, în perioada 21 noiembrie-18 decembrie. Tragerea la sorți a grupelor a avut loc vineri, 1 aprilie.
Competiția arabp a pus pe jar, încă de pe acum, autoritățile mondiale de control pentru pariuri și jocuri de noroc. Interpol estimează că se vor bate cifrele atinse acum 6 ani. La EURO 2016 din Franța, unde a participat și România, Interpol a efectuat 4.000 de arestări din rândul mafiei pariurilor, iar peste 13 milioane de dolari au fost confiscate, într-o operațiune de proporții.
Campionatul European din Franța a fost prilej de pariuri ilegale. Cifrele vorbesc de la sine: mii de persoane au fost arestate în diverse părți ale lumii, iar milioane de dolari au fost confiscate în Asia, într-o operațiune împotriva jocurilor de noroc ilegale.
Europa și Asia, continentele care fac probleme autorităților
Interpol a explicat că operațiunea de atunci a fost una dintre cele mai importante, în primul rând datorită sferei globale pe care a atins-o cazul. China, Franța, Grecia, Italia, Malaezia, Singapore, Thailanda și Vietnam sunt pe harta cu arestări operate. Așadar, mizeria s-a adunat Europa și în Asia.
Operațiunea s-a numit SOGA VI (prescurtare de la „jocuri de noroc la fotbal”) și „a fost importantă pentru că aborda nu numai jocurile de noroc ilegale, ci și rețelele organizate din spatele mai multor tipuri de infracțiuni”, a explicat șeful Crimei Organizate din Hong Kong.
O a doua operațiune, care a implicat în mod specific Cambodgia, Coreea, Filipine, Thailanda și Vietnam, a avut ca scop anihilarea unei rețele transnaționale de site-uri web ilegale. „Aceste activități generează profituri sporite pentru organizațiile criminale, care sunt adesea legate și de corupție și trafic de persoane”, a declarat Jim Anderson, de la unitatea Anticorupție a Interpol.