Apropierea alegerilor a golit băncile Parlamentul României și a transformat legile cu care guvernanții amenințau industria jocurilor de noroc în vorbe-n vânt.
Premierul Marcel Ciolacu promitea că struțo-cămila PSD-PNL, coaliția cu care speră să câștige alegerile, va scoate păcănele din localități.
„Nu va mai fi nicio păcănea în localități sub 15.000 de locuitori. Știți ce înseamnă asta? 3.000 de localități din România. Mai rămân cred că vreo 170 de localități unde vor exista niște... Peste tot în lumea civilizată există reguli”, urla buzoianul ca din gură de șarpe (AICI, detalii).
O altă lege „moșită” de Coaliție, dar practic nenăscută, ar fi trebuit să interzică publicitatea la jocuri de noroc. Nici despre acest proiect nu se mai știe nimic.
Că au fost doar vorbe goale, gargară menită să dea bine în pre-campanie, o arată faptul că legile respective nu au intrat pe traseul lor normal, fiind blocate înainte de a păși la comisii.
Până la vot rămâne o cale lungă de străbătut.
Legile lăsate de izbeliște
Acum, dacă ar fi sesiune parlamentară, nici n-ar avea cine să le voteze. Mai sunt două luni până la primele alegeri din acest an, dar parlamentarii și-au luat deja liber.
De trei săptămâni, senatorii și deputații vin la București pentru ședințe, o singură zi, lunea, informează trimisul postului Pro TV la Casa Poporului, Iuliana Petcu.
Așa se face că proiecte importante, precum legea privind concediile fără plată, cea care reglementează taximetria sau proiectul privind înființarea de parcuri eoliene în Marea Neagră, sunt mereu amânate.
„La începutul sesiunii, în februarie, majoritatea aflată la putere se lăuda că va adopta legea privind parcurile eoliene pe mare, proiectul prin care scot aparatelor din sălile de jocuri în afara localităților cu mai puțin de 15.000 de locuitori și că vor reduce consumul de droguri în școli prin controale inopinate pe baza unor noi reglementări.
Aceste inițiative au rămas doar promisiuni și nu au parcurs nici măcar primul pas al procedurii parlamentare, adică dezbaterea în comisii.
Au fost anunțate și alte proiecte de impact - de exemplu creșterea pragului de la care se impozitează pensiile de la 2.000 lei la 3.000 lei, interzicerea publicității la jocurile de noroc și eliminare impozitelor pentru pilonul II de pensii. Nimic nu s a concretizat.
În urmă cu trei săptămâni, conducerile celor două camere au decis să își schimbe programul. Aleșii își urau unul altuia weekend frumos de miercuri de la prânz, acum nu mai vin la ședinte decât luni, de la ora 12 la ora 5 seara”, informează portalul stirileprotv.ro.
Comisia de Buget lucrează de la distanță
Parlamentarii au solicitat să lucreze remote. Deputaţii din Comisia de Buget au cerut să desfăşoare şedinţele online până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, pentru a fi prezenţi şi în campania electorală.
„Având în vedere contextul politic actual marcat de apropierea alegerilor locale şi europarlamentare, dar şi necesitatea adoptării prin lege a unor proiecte legislative, vă adresăm rugămintea de a aproba ca, în perioada rămasă până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare, dezbaterile Comisiei pentru Buget, finanţe şi bănci să se desfăşoare cu prezenţă online”, menţionează preşedintele Comisiei de Buget, Bogdan Huţucă.
Potrivit acestuia, „acest mod de lucru va permite ca atât activitatea legislativă, cât şi cea desfăşurată în vederea alegerilor să se deruleze fără sincope”.
„Revoluționarul” Simonis are treabă la Timiș
Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor și cel care purta sabia împotriva păcănelelor, are și el treabă în provincie. Și-a anunţat candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş din partea PSD-PNL.
Preşedintele PSD Timiş şi preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi-a anunţat, ieri, candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş şi a făcut apel la contracandidaţii săi să ducă o campanie electorală bazată pe proiecte şi nu pe atacuri.
„Cred că a venit vremea schimbării în judeţul Timiş. Timişul trebuie să recupereze anii pierduţi şi decalajele de judeţe mai mici şi sărace, are nevoie de oameni care ştiu să se bată pentru proiecte şi bani nu pentru funcţiile lor.
Eu asta am făcut în ultimii patru ani şi asta îmi doresc să fac în continuare şi vă anunţ că mă înscriu în competiţia electorală şi mă voi înscrie pentru a candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Timiş”, a declarat, luni, Alfred Simonis. A lăsat baltă jocurile de noroc.