Reclamele la casele de pariuri au abundat în România pe durata Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, competiție cumpărată de TVR, instituție publică care înghite anul de la Buget între 80 și 100 de milioane de euro, cu circa 10 milioane de euro.

Jumătate din costul competiției s-a recuperat din publicitate, spun specialiștii media. Companiile care și-au făcut publicitate la TVR la meciurile de fotbal de la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar au provenit, cu precădere, din trei domenii: pariuri sportive, farmaceutic și retail alimentar.

În programele rezervate transmisiunilor din Qatar (pauzele meciurilor propriu-zise, emisiunile „Studio Mondial” și „Super Mondial”), au fost difuzate în total 8.059 de spoturi publicitare (atât pentru sponsori, cât și pentru clienții publicitari obișnuiți), conform monitorizării companiei Kantar Media.

Durata totală s-a ridicat la 44,7 ore, dacă aproximăm durata medie de 20 de secunde, aproape două zile de reclame într-o lună de competiție (20 noiembrie-18 decembrie). TVR 1 a difuzat 7.336 de spoturi, în timp ce TVR 2 - 723 de inserții.

Superbet, lider autoritar

Categoria care a angajat cel mai mare volum de reclame a fost, de departe, reprezentată de casele de pariuri sportive. Au fost difuzate 1.627 de reclame pentru 11 case de pariuri sportive, reprezentând 21% din totalul inserțiilor. Cel mai vizibil a fost brandul Superbet, „sponsorul” transmisiunilor de la CM din Qatar, cu 411 inserții. Superbet deține 60% din toată cota de piață pe domeniul pariurilor sportive. De nenumărate ori, TVR a anunțat că „Superbet oferă transmisia meciului”.

Pe locul secund în clasamentul vizibilității s-a situat brandul Betano, în postura de „Suporter Oficial Regional în Europa” pentru Cupa Mondială, cu 358 de spoturi difuzate. Alte case de pariuri sportive care și-au prezentat oferta telespectatorilor în pauzele publicitare au fost: Winner (222 de difuzări), Unibet (196), Casa Pariurilor (156), Winbet (96) și Fortuna (80).

Publicitatea TV pentru casele de pariuri sportive este încadrată de legislația din Audiovizual la „categoria producțiilor interzise minorilor sub 15 ani”, fapt care obligă la difuzarea acesteia între orele 23.00 și 6.00, dar poate fi difuzată și în timpul zilei, dar numai în cadrul transmisiunilor sportive în direct.