Statul român și-a propus să reglementeze, să licențieze și să controleze mai eficient piața jocurilor de noroc, pentru a crește veniturile la Bugetul de Stat și pentru a întrerupe pe cât posibil circuitul banilor negri, odată cu avântul luat de zona online.

Așa a fost luată decizia înființării unei instituții de dimensiunile unui minister: este vorba despre Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), care în prezent are peste 200 de angajați, răspândiți la centru și în serviciile teritoriale plasate în diferite regiuni ale țării.

Ivit într-o formă primară încă din 2009, cu puteri limite însă, funcționând cu statut de agenție, Oficiul are, ca act de naștere în forma actuală, Ordonanța de Urgență nr. 20 din 27 martie 2013 privind înființarea, organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

onjn2.jpg
onjn2.jpg

Fiind o autoritate publică aflată la început de drum, ONJN a fost populat cu angajați proveniți de la Garda Financiară, mai ales că reorganizările care se făceau la acea vreme în tabăra Ministerului de Interne impuneau reîncadrarea oamenilor respectivi pe poziții similare.

Cei mai buni oameni de la Garda Financiară au mers la ANAF și la Crima Organizată, iar „oile negre” au aterizat pe Calea Victoriei numărul 9, sediul ONJN. Așadar, mulți veniți, puțin profesioniști.

Cum s-a născut Oficiul

Expert în domeniul jocurilor de noroc, excelând cu precădere în lumea cazinourilor, Sorin Constantinescu, autorul declarației „am vândut un aparat de păcănele care nu dădea niciun câștig”, a abordat subiectul apariției ONJN în teza sa de doctorat, „Aspecte specifice criminalității economico-financiare din domeniul jocurilor de noroc”.

Într-un capitol, Constantinescu pretinde că este unul dintre „părinții” Oficiului:

„Urmare a cercetărilor interdisciplinare efectuate în calitate de doctorand, avînd ca suport propria experienţă în domeniu (sunt Preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri, am fost consilier al directorului general al Loteriei Române) am formulat propuneri de lege ferenda care s-au materializat în:

  1. adoptarea la data de 27 martie 2013 a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc”.

Pentru a marca un deceniu de ONJN, Playresponsibly va demara un serial în care va lua la puricat activitatea tuturor celor care au ocupat funcția de președinte, cu detalii neștiute, unele picante, din mandatul acestora.